DİKKAT! BU HATAYI SAKIN TEKRARLAMAYIN! ELLERİNİZİ BU ŞEKİLDE YIKIYORSANIZ YANDINIZ!

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedef Şahin, tırnak mantarının kadınlardan çok erkeklerde görüldüğünü vurguladı.

Ayak parmak aralarındaki ya da tabanındaki mantar enfeksiyonunun, tedavi edilmemesi durumunda veya enfeksiyonlu ayakların kaşınmasıyla ayak tırnaklarına bulaştığını aktardı.

Mantarın en sık 1. ve 5. tırnaklarda görüldüğünü belirten Şahin, şunları söyledi: Başlangıçta enfeksiyon genellikle ağrısızdır, tırnak kalınlaşmış ya da yeşilimsi-sarı renk alır. Bazen enfeksiyon kötüleşebilir, tırnak yumuşayıp ufalanabilir,

Komşuluğundaki deri kızarabilir, tedavi edilmediği zaman tırnak yatağını zedeleyerek yürümeyi güçleştirecek kadar ağrılı olabilir.

El tırnaklarındaki mantar enfeksiyonu su ile çok sık temas edenlerde daha fazla görülüyor. Hastalık, balıkçı, aşçı, temizlik işçisi gibi kişilerde daha çok görülüyor. Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran diğer faktörler ise şöyle;

Aşırı el yıkama, tırnak dibinin hasarlanmasına yol açar ve böylece mantarlar için giriş kapısı oluşur.

Dar ayakkabı veya darbe sonucu tırnaklar hasar görür ve daha kolay enfekte olur.

Öte yandan, şeker hastalığı ya da tırnakta sedef hastalığı olanlar, dolaşım bozukluğu bulunanlar,

Kemoterapi veya AIDS gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda tırnak mantarının oluşumu kolaylaşıyor.

Sigara kullanımı da özellikle ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonu riskini artırır.

Alınacak basit önlemlerle hastalıktan korunmak ise mümkün. Tırnakların darbeden korunması, ayak yapısına uymayan ayakkabılardan kaçınılması,

Havlu ve tırnak makaslarının kişisel olması, duş, havuz, hamam gibi alanlarda ortak terlik kullanılmaması ve önü açık terlikler giyilmesi öneriliyor.

Tırnak mantarının asıl tedavi yöntemi, mantarı yok edici etkisi bulunan ilaçlardır. Böylece tırnak mantarlarında yüzde 80 oranında iyileşme sağlanabilir.

Tedavi işlemleri, el tırnaklarında 3-4 ay, ayak tırnaklarında ise 4-8 ay sürüyor.

Tırnaklar için oje formunda ilaçlar kullanılıyor. Ancak bazı durumlarda lazer tekniği de uygulanabiliyor.