Galatasaray; Mekteb-i Sultani, yani şimdiki Galatasaray Lisesi’nde, Mehmet Ata Bey’in dersindeyken, bir futbol kulübü kurmak konusunda konuşan Ali Sami Yen önderliğinde 1 Ekim 1905’de kurulmuştur

Kuruluşu

Galatasaray; Mekteb-i Sultani, yani şimdiki Galatasaray Lisesi’nde, Mehmet Ata Bey’in dersindeyken, bir futbol kulübü kurmak konusunda konuşan Ali Sami Yen önderliğinde 1 Ekim 1905’de kurulmuştur. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Kamil Ulus Bey, Asım Sonumut, Reşat Şirvani ve Abidin Daver’in ortaklığı ile Refik Cevdetkalpakçıoğlu eşbaşkanlığında Galatasaray Spor Kulübü resmen kurulur.

Kulübün isminin ilk zamanlar Gloria ya da Audace olması istenmiştir. Fakat takım, oynadığı ilk maçta Rum rakibi 2-0 yener ve seyirciler onlara ‘’Galata Sarayı Efendileri’’ diye hitap eder. Bu sebepten, bugünkü Galatasaray Spor Kulübünün adı bu şekilde netleşir. Ayrıca Ali Sami Yen başkan, bir sözü ile takımın misyonunu belirlemiştir.

‘’Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan tüm takımları yenmektir.’’

İlk zamanlar Galatasaray Spor Kulübünün amblemi; ağzında futbol topu olan, kanatları gerilmiş bir kartal idi. Fakat Galatasaray Lisesi öğrencisi olan Şevki Ege tarafından çizilen bu amblem, yeterli ilgiyi görmeyip bir süre sonra kenara itilmiştir.

Bugün kullanılan Galatasaray Spor Kulübü amblemi ise 1923 yılında yine Galatasaray Lisesi öğrencisi Ayetullah Emin tarafından çizilir. Bu yeni çizim, geometrik çizgilerin uyumu ile iç içe geçen Sarı Kırmızı renkte GS harflerini içermektedir.

Ayetullah Emin ile Şinasi Şahingiray tarafından çizilen bu yeni amblem, herkes tarafından çok beğenildi. Böylece bu kompozisyonun amblem olarak resmen kabul edilmesi teklif edildi. Bu teklif, alkışlar arasında onayını aldı ve bugün kullanılan Galatasaray Spor Kulübü Amblemi ortaya çıkmış oldu.

UEFA Kupası – 1 Adet

Türkiye Kupası – 17 Adet

Süper Lig Kupası – 20 Adet

Cumhur Başkanlığı Kupası – 10 Adet

TYSD Kupası – 12 Adet

Başbakanlık Kupası – 5 Adet

Türkiye Süper Kupası 15

Galatasaray İlkleri ve Enleri

En eski geçmişe sahip futbol takımı ve Türkiye'nin ilk kurulan futbol takımı (1905)

Herhangi bir lige kabul edilen ilk Türk takımı(Constantinople Football League) (1905-06)

Ligde İlk golü atan Türk takımı
Galatasaray 1-1 Imogene (1905-06) (Constantinople Football League)

Ligde İlk galibiyeti alan Türk takımı
Galatasaray 4-1 Moda (1907-08) (Constantinople Football League

İlk İst. şampiyonu olan Türk takımı
(Constantinople Football League)(1908-09)

Yenilgisiz,Berabere kalmadan,Gol Yemeden, tüm maçlarını kazanıp Şampiyon olan İLK ve TEK Türk Takımı
(Constantinople Football League)(1908-09)

İlk Kupa kazanan Türk takımı (Şampiyonluk Kupası hariç)
Galatasaray 4-0 Kadıköy (31.01.1909) UNION CLUB KUPASI
İlk Yurtdışı galibiyeti
Galatasaray 11-1 Bükreş Karması (1910-11)

M.Kemal ATATÜRK yaşarken, adına düzenlenen kupayı alan TEK takım
Galatasaray 4-0 Fenerbahçe (31.08.1928 ) GAZİ BÜSTÜ KUPASI
Şampiyon Kulüpler Kupası'na ilk katılan takım (1956-57)

Şampiyon Kulüpler Kupası'na üç sene üstüste katılan ilk takım
(1971-72,1972-73,1973-74)
Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk golü atan takım
Galatasaray 1-3 Dinamo Bükreş (1956-57) Metin OKTAY (Dk.77)

Şampiyon Kulüpler Kupası'nda ilk YARI FİNAL oynayan takım (1988-89)
1.tur Rapid Wien (Avusturya)
2.tur Neuchatel Xamax (İsviçre)
3.tur AC.Monaco (Fransa)
YARI FİNAL Steaue Bükreş (Romanya)

Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok maç yapan takım (35 maç)
Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok galibiyet alan takım (26 galibiyet)
Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok golü atan takım (87 gol)
Şampiyon Kulüpler Kupası'nda en çok tur atlayan takım (8 tur)
Şampiyon Kulüpler Kupası'nda evinde en farklı galibiyet (Türk Takımları arasında)
Galatasaray 5-0 Neuchatel Xamax (1988-89)

Şampiyonlar Ligine ilk katılan takım (1993-94)

Şampiyonlar Liginde ilk puan alan takım (1993-94)
Galatasaray 0-0 FC.Barcelona

Şampiyonlar Liginde ilk golü atan takım (1993-94)
Kubilay TÜRKYILMAZ (Dk.27) Galatasaray 2-1 Cork City

Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk golü atan takım (1993-94)
Galatasaray 1-2 Spartak Moskova (Cihat - Dk.87 penaltı)

Şampiyonlar Liginde grup maçlarında ilk galibiyet alan takım (1994-95)
Galatasaray 2-1 FC.Barcelona

Şampiyonlar Ligi'ne en çok katılan takım

Şampiyonlar Liginde ÇEYREK FİNAL oynayan ilk takım

Şampiyonlar Liginde Evinde en fazla galibiyet serisi (7 maç)

Galatasaray Spor Kulübü Kurucu Listesi Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşu resmiyetini kazanana dek, kurucu listesi bazı değişikliklere uğramıştır. 1905 ile 1919 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını yapan, Galatasaray Lisesi’nin 889 numaralı öğrencisi olan Ali Sami Yen başkan; kendi el yazısı ile tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü İhsaniyet Defteri yani ‘’Sayım İstatistik Defteri’’nin 181 ile 182. Sayfasında kurucu olan 13 üyeyi şu şekilde belirtmiştir; • Ali Sami Yen • Celal İbrahim • Asım Tevfik Sonumut • Boris Nikolof • Emin Bülent Serdaroğlu • Milo Bakiç • Bekir Sıtkı Bircan • Pol Bakiç • Tahsin Nahit • Hüseyin Hüsnü Kayacan • Reşat Şirvanizade • Abidin Daver • Hüseyin Hüsnü Kayacan 1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu yasaları içinde dernekler yasası bulunmadığı için Galatasaray Spor Kulübü tescil edilememiştir. 1912 senesinde ise Cemiyetler Kanunu çıkarılır ve Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescillenmiş olur. Yetkili kurumlar, spor kulüplerinin tüzükleri ile birlikte, kurucularının isim ve adreslerinin de belirtilmesini zorunlu kıldığı için kulüpten ayrılan ya da eğitimini tamamladıktan sonra ülkelerine dönen kulüp üyeleri ilk listeden çıkarılmıştır. 1 Eylül 1913 yılında ise kurucu listesi tekrar düzenlenir. Kurucu üyelerin sonraki sırası şu şekildedir;

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==>http://www.siradisibilgiler.com.tr/genel-kultur/dunden-bugune-galatasarayin-tarihi-h795.html

• Ali Sami Yen • Emin Bülent Serdaroğlu • Asım Tevfik Sonumut • Celal İbrahim • Reşat Şirvanizade • Bekir Sıtkı Bircan • Abidin Daver • Refik Cevdet Kalpakçı oğlu Bu şekilde kulüp kurucuları devlet tarafından da resmiyete kavuşmuş ve kurucu listesi yukarıdaki 8 kişi ile değiştirilmiştir. Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Hüseyin Hüsnü Kayacan ve Tahsin Nahit kurucu listesinden çıkarılmıştır

“Amacımız İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak, Türk olmayan takımları yenmek.”

Ali Sami Yen, bu sözü 1905 yılının ekim ayında söylediğinde kuracağı takımın birgün Avrupa’nın önde gelen klüplerini dize getirerek ülke tarihinin futbol adına Avrupa’da alacağı en büyük başarıya imza atacağını tahmin edebilir miydi acaba?

Galatasaray Lisesi’nde okurken okulun beşinci sınıfında edebiyat öğretmeni Mehmet Ata Bey’in dersi sırasında birkaç arkadaşıyla başbaşa vererek Galatasaray’da bir futbol kulübü kurmaya karar vermişti. Takvim yaprakları 01.10.1905 tarihini gösteriyordu. Klübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace(Cesaret) olması yönünde fikirler beyan edilmesine rağmen ilerleyen yıllarda milyonları peşinde koşturacak takımın adının Galatasaray olması üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Ali Sami Yen anılarında yaşadıkları zorlukları anlatan şu ifadelere yer veriyordu;

” Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı. ” Günümüz futbol dünyasının yönetici profillerine baktığımızda yönetici olmak için maddi güçten çok emek vermek gibi bir kavramın olduğuna genelde şahit olamıyoruz. Bu kapsamda Beşiktaş klubünün merhum efsane başkanı Süleyman Seba’yı da anmak isterim.

Takımın ilk renkleri kırmızı beyazdı. Daha sonra sarı kırmızıya değişen renklerin hikayesini Sami Yen şöyle anlatır ;

”Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı’daki Şişman Yanko’nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu.” Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba’nın II. Beyazıd’a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer. ”

Bugün 20.Mayıs Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’nin doğum günü. Türk futbol tarihinin kilometre taşları Ali Sami Yen ve diğer klüplerimizin kurucularını saygı ile anarken artık bir endüstri haline gelen futbolu yöneten yönetcilerin, Ali Sami Yen ve çağdaşlarının vizyonundan futbola bakabilmelerini diliyoru

alatasaray Spor Kulübü Renkleri Galatasaray’ın renkleri, her zaman şimdi olduğu gibi Sarı Kırmızı değildi. İlk zamanlar Kırmızı – Beyaz olan renkler, Türk bayrağından esinlenerek seçilmişti. Fakat o dönemin Galatasaray yönetimi bu renklere kuşku ile yaklaştı ve renkler değiştirildi. Bir süre Sarı – Siyah renkler kullanılmaya devam edildi. Fakat bu renkler de Galatasaray için kalıcı olamadı. Böylece Galatasaray Spor Kulübü bugün kullanılan renklerine kavuştu. Yani Sarı ve Kırmızı! Ali Sami Yen, bu renklerin oluşumundaki öyküyü şu şekilde anlatıyor; ‘’Birçok yeri dolaştık ve daha sonra, nihayet BahçeKapı’daki Şişman Yanko’nun dükkanına gittik. Orada bulunan zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri vişne rengine çalan koyu tatlı bir kırmızı, diğeri de içinde turuncudan izler taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar bir el hareketi ile kumaşların dalalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olduk. Sarı ve Kırmızı alevinin takımımız üzerinde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu.’’