Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Dilan Polat ve eşi Engin Polat'n tüm malvarlıklarına el konulmasının ardından iddialar birbirini izliyor. Açıklamaları ve sosyal medyaya yansıttıkları ultra lüks hayatlarıyla dikkatleri çeken Dilan Polat ve Engin Polat çifti için daha kötü günler kapıda.
Dilan Polat ve Engin Polat hakkında “suç örgütü kurma, suç örgütü üyeliği, suçtan kaynaklı mal varlığı aklama ile vergi usul kararına muhalefet” suçlarından yürütülen soruşturmada gizlilik kararı verildi.
"İddiaya göre, 16 şirket mercek altında” diyen Sözcü yazarı İsmail Saymaz, “Sadece bir şirkette 657 milyon TL’lik kaynağı belirsiz paranın olduğu, toplam miktarın 1.5-2 milyar TL’yi bulabileceği kaydediliyor” diye yazdı.
Gözaltına alınabilirler
Saymaz, “Banu Parlak’a ait güzellik merkezinin kurşunlanmasının da bu kapsama alınabileceği belirtiliyor. Polat’lara önümüzdeki günlerde operasyon yapılabilir” dedi.
MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) eski Başkan Yardımcısı Dr. Ramazan Başak, haklarında soruşturma açılan Polat Çifti için işleyecek süreci ve tedbir alınmazsa olabilecekleri şöyle aktardı:
■ Polat ailesi ve yakınlarına ait olan 16 şirketin ortak bir özelliği var. Tek elden yönetiliyor. Daha çok Engin Polat ve Dilan Polat'ın hakimiyetinde ve etkinliğinde yürütülüyor. Tedarikçi olarak nitelendirilen şirketlerin ortak özellikleri de gerçek bir mal alışı gerçekleştirebilecek bir niteliğe sahip değiller.
■ Engin Polat'a ait Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret şirketi 2022'de 1 milyon lira sermaye ile kurulmuş, 2023'te sermaye artırımıyla 199 milyon daha ilave ile 200 milyon liraya çıkmış sermaye. Bu çok büyük bir artış. Bu ortaklara borçlar hesabından karşılanmış.
Özbekistan ve İranlı ortaklar
■ Ortaklık yapıları değiştirilmiş 3 şirket var. Bu üç şirket tedarikçi şirket. Bunlar 1 milyon sermayeli, 200 bin sermayeli ve 50 bin sermayeli şirket. Bu şirketler 2 Özbek ve bir İranlı ortaklı ve şu anda tasfiye halinde.
■ MASAK'ın muhtemelen vergi müfettişleri kara para aklamayla ilgili bir rapor düzenlemiş. Bunu bozabilecek mahkeme ve savcılık dışında herhangi bir merci yok.
■ Savcılığın mallara el koyduğu ve yurt dışına çıkış yasağı getirdiği söyleniyor. MASAK, aklama ile terörizmin finansmanı ile ilgili ciddi emarelerin olduğunu düşünüyorsa işlemlerin ertelenmesi talebinde bulunabiliyor.
El koyma kararından bence daha önce muhtemelen MASAK bu işlemlerin ertelenmesi, yani geçici olarak el konulmasını gibi bir müesseseyi devreye almıştır. Aksi takdirde yaklaşık 1 aydır konuşulan bir mesela, eğer böyle bir tedbir almazsanız kötü niyetli ise kişi parayı da kaçırabilir.