43 yaşındaki Sakaryalı Türk bilim insanı Ali Ertürk’ün bulduğu kanseri görüntüleme yöntemi, dünyaca ünlü Natura bilim dergisine konu oldu. İngiltere’nin en büyük kanserle mücadele kuruluşu Cancer Research UK de bu yeni tekniğin ‘büyük potansiyeli’ olduğunu kaydetti. Mevcut MR cihazlarıyla yalnızca büyük tümörler taranabilirken, Prof. Ertürk’ün dokuları şeffaflaştıran yöntemi ile tek bir hücredeki tümörün yeri bile tespit edilebiliyor.
MR CİHAZINDAN İLERİ
BBC'nin haberine göre; Helmholtz Doku Mühendisliği Enstitüsü Direktörü olan Dr. Ertürk’ün laboratuvarında 17 farklı ülkeden gelen 25 bilim insanı yapay zeka, nanoteknoloji, ileri mühendislik üzerine çalışıyor. Mevcut ilaçlar, ömrü birkaç yıl uzatabiliyor fakat sonra kanser geri dönüyor. Çünkü hücre içlerinde görüntülenemeyen çok minik tümörler ortadan kaldırılamıyor. Ertürk’ün tarama yönteminde ise şeffaf hale dönüştürülen fare, kimyasallarla taranıyor. Tümör daha ilk aşamada fark ediliyor.
5 YILDIR GELİŞTİRİYOR
Bir fareyi şeffaf hale dönüştürebilmek için, ölü hayvanın yağ ve pigmentleri bir kimyasal yöntemle ayrılıyor. Tüm organları ve sinirleri halen içeride olsa da neredeyse görünmez hale geliyor. Prof. Ertürk ve ekibi bu yöntemi 5 yıl önce buldu. Ancak ilerleyen süreçte kimyasallar ekleyerek görüntülenmek istenen bölgeyi öne çıkaracak yolları da geliştirdi. Artık farenin sinir ve lenf sistemi içinde üç boyutlu tümör taraması yapılabiliyor.